Η αυξανόμενη επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων στους παραγωγούς έχει εκτοξεύσει τις τιμές του καφέ.
Η τιμή του καφέ έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Ένας συνδυασμός υψηλότερων από τον μέσο όρο βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών στις περιοχές παραγωγής καφέ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους αγρότες το 2024. Ως αποτέλεσμα, ο καφές έχει σημειώσει μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών – αύξηση 103% τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί και αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίζεται στους πρώτους μήνες του 2025. Οι ειδικοί λένε ότι τα ακραία, απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε σοβαρότητα και συχνότητα καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
Τα δεδομένα από τους αναλυτές της εφοδιαστικής αλυσίδας στην εταιρεία συμβούλων Inverto δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να παραμείνουν ασταθείς φέτος, καθώς η τάση για αυξημένα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζει να πλήττει τις καλλιέργειες.
Καταστροφικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς καφέ
Μια έκθεση του 2023 από την Christian Aid πρότεινε ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιορίσει τον εθισμό του στον καφέ καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνεται.
Εκτός από την αύξηση των τιμών, η γεύση και η διαθεσιμότητα θα επηρεαστούν επίσης, με επακόλουθες επιπτώσεις για τις σχετικές επιχειρήσεις, όπως τα καφεκοπτεία στην Ευρώπη.
Και υπάρχουν δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες που εξαρτώνται από τον καφέ για τα προς το ζην σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Αιθιοπία και το Βιετνάμ.
“Οι μικροί παραγωγοί καφέ ζουν στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, παρόλο που έχουν συμβάλει ελάχιστα στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη”, λέει ο Patrick Watt, διευθύνων σύμβουλος της Christian Aid.
Πώς επηρεάζεται ο καφές από την κλιματική αλλαγή;
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις, οι ασθένειες, οι ξηρασίες και οι κατολισθήσεις θέτουν σε κίνδυνο τις γεωργικές εκτάσεις.
“Η εμπειρία μας είναι ότι σε ένα έτος όπου οι βροχές της πρώιμης περιόδου ήταν φτωχές ή ανύπαρκτες, η άνθηση του καφέ ήταν επίσης εξαιρετικά φτωχή”, λέει ο Mackson Ng’ambi, διευθύνων σύμβουλος της Mzuzu Coffee Cooperative στο Μαλάουι. “Αυτό είναι πλέον μια συχνή επανάληψη.”
Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές να γίνονται πιο συχνές, οι καλλιεργητές καφέ και άλλοι αγρότες γίνονται όλο και πιο ευάλωτοι. Ο ακραίος καύσωνας σε όλη την Ανατολική Ασία πέρυσι, για παράδειγμα, οδήγησε σε αύξηση της τιμής του ρυζιού στην Ιαπωνία και των λαχανικών στην Κίνα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι αγρότες συχνά αποζημιώνονται ανεπαρκώς για τα προϊόντα τους και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο έντονα αισθητές.
“Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή καφέ είναι εμφανής, μεταξύ άλλων μέσω των υψηλών επιπέδων σκωρίασης των φύλλων του καφέ”, λέει ο Yitna Tekaligne, διευθυντής της Christian Aid στην Αιθιοπία.
Η Christian Aid έχει υπολογίσει ότι αυτές οι συνθήκες θα μειώσουν την έκταση της γης που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ κατά 54,5%. Αυτό θα συμβεί ακόμη και αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας διατηρηθεί εντός του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για όχι περισσότερο από 1,5 έως 2ºC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η Βραζιλία και το Βιετνάμ παρέχουν περισσότερο από το ήμισυ του καφέ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές οι δύο χώρες βλέπουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Η ίδια η παραγωγή καφέ συμβάλλει επίσης στην κρίση. Η καλλιέργεια ενός κιλού καφέ μπορεί να παράγει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ισοδυναμούν με 15,33 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με ερευνητές του University College London (UCL).
Η αλλαγή του τρόπου καλλιέργειας, μεταφοράς και κατανάλωσης του καφέ θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά αυτό το αποτύπωμα.
Οι επιχειρήσεις ίσως χρειαστεί επίσης να προσαρμόσουν τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται τα προϊόντα τους ενόψει της αυξανόμενης αστάθειας.
“Οι κατασκευαστές και οι λιανοπωλητές τροφίμων θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις στρατηγικές προμήθειας για να μειώσουν την υπερβολική εξάρτηση από οποιαδήποτε περιοχή που πλήττεται από αποτυχίες των καλλιεργειών”, λέει η Katharina Erfort, διευθύντρια της Inverto.
Θα κοστίσει περισσότερο ένα φλιτζάνι καφέ στο μέλλον;
Με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες να επηρεάζουν ήδη την τιμή ενός φλιτζανιού καφέ, το κόστος πρέπει να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
“Η παγκόσμια τιμολόγηση του καφέ θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι αγρότες καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για να διατηρήσουν ένα χωράφι καφέ και συνεπώς το αυξημένο κόστος παραγωγής”.
“Εάν αυτό δεν αναγνωριστεί και δεν επηρεάσει τις τιμές του καφέ, δυστυχώς οι περισσότεροι καλλιεργητές θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια καφέ.”
Καθώς περισσότεροι αγρότες εγκαταλείπουν τον κλάδο, οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο πίνει 98 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα – αρκετά για να γεμίσει περισσότερες από εννέα ολυμπιακές πισίνες, υπολογίζει η Christian Aid.
Και η βιομηχανία του καφέ υποστηρίζει περισσότερες από 210.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία του 2017 από την Ένωση Βρετανικού Καφέ.
Τι μπορεί να γίνει για να υποστηριχθούν οι παραγωγοί καφέ;
Στην έκθεσή της, η Christian Aid κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για το κλίμα και να ακυρώσει τα “άδικα” ιστορικά χρέη για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Για να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες πλούσιες χώρες πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να χρηματοδοτήσουν την υποστήριξη των αγροτών σε φτωχότερες χώρες για να καλλιεργήσουν ανθεκτικές στο κλίμα καλλιέργειες και να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισοδήματός τους.
Μια δημοσκόπηση που ανατέθηκε για την έκθεση δείχνει ότι σχεδόν το 70% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Επιτροπή Ετοιμότητας (NPC) του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι η χώρα δεν είναι προετοιμασμένη για την κλίμακα των κινδύνων που αντιμετωπίζει τώρα η προσφορά τροφίμων της. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μία από αυτές τις αυξανόμενες πιέσεις.
“Αν δεν γίνει τίποτα, θα πρέπει να ξεχάσουμε τον καφέ σε λίγα χρόνια.”