Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) κατέγραψε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο 2024, με σημαντική βελτίωση στα οικονομικά της μεγέθη και ενίσχυση της θέσης της στην αγορά. Η εταιρεία πέτυχε αύξηση του EBITDA κατά 55%, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της, η οποία βασίζεται στην καινοτομία, την αποδοτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οικονομικά Αποτελέσματα 2024:
- EBITDA: Αύξηση κατά 55%, φτάνοντας τα €2,8 εκατ.
- Μεικτό Περιθώριο Κέρδους: Βελτίωση στο 44% από 38% το 2023.
- Μεικτό Κέρδος: Άνοδος κατά 7%, αγγίζοντας τα €13 εκατ.
- Κέρδη Προ Φόρων και Αποσβέσεων: Επαναφορά σε θετικό πρόσημο.
- Καθαρός Δανεισμός (Net Debt): Μείωση στα €22,2 εκατ. (€18,9 εκατ. σε αναμορφωμένη βάση μετά την ΑΜΚ του 2025).
Παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 9% λόγω της στρατηγικής επιλογής για περιορισμό του όγκου παραγωγής και έμφαση σε προϊόντα υψηλότερης κερδοφορίας, η ΕΖΑ κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της. Οι πωλήσεις εμφιαλωμένης και βαρελίσιας μπύρας στην εγχώρια αγορά σημείωσαν διψήφια αύξηση, ξεπερνώντας τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς μπύρας συνολικά.
Στρατηγική Ανάπτυξης και Νέα Προϊόντα:
Το 2025, η ΕΖΑ προχώρησε σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους €7 εκατ., με τη συμμετοχή όλων των υφιστάμενων μετόχων, γεγονός που υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία. Παράλληλα, η εταιρεία λάνσαρε νέα προϊόντα, όπως η PILS HELLAS Radler 2%, η PILS HELLAS 0,0% και η A Toda Madre, ενώ επανακυκλοφόρησε την ΠΕΙΡΑΪΚΗ, μια μπύρα αργής ωρίμανσης με τοπικό χαρακτήρα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, Νικήτας Ασπιώτης, δήλωσε «τα τελευταία χρόνια, επικεντρωθήκαμε στην αξιοποίηση σημαντικών επενδύσεων, στον εκσυγχρονισμό της εικόνας των μαρκών μας και στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου που συνδυάζει την παράδοση, την ποιότητα και την καινοτομία. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, σε συνέχεια του επιτυχημένου 2023, αποδεικνύουν τη δυναμική μας και μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Προχωράμε στο 2025 με ισχυρά θεμέλια ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στην αποστολή μας, να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι στην Ελλάδα, στην Αταλάντη, δημιουργούμε εξαιρετικές μπύρες με μοναδικές συνταγές, αρώματα και γεύσεις, εφάμιλλες αν όχι ανώτερες από τις καλύτερες ξένες μπύρες. Ο στόχος μας είναι να ανταποκρινόμαστε στις προτιμήσεις των καταναλωτών και να εμπλουτίζουμε τις στιγμές που οι Έλληνες μοιραζόμαστε μαζί, προσφέροντας αξία, ποιότητα και αυθεντικότητα σε κάθε γουλιά. Συνεχίζουμε πιστά να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, ενισχύοντάς το με την προσθήκη έμπειρων στελεχών της αγοράς, αλλά και με απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μας, που με τη βαθιά γνώση και την πολυετή εμπειρία τους χτίζουν την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης από το 1989. Άλλωστε, οι μπύρες της ΕΖΑ είναι οι άνθρωποι μας!»
Στρατηγική Εστίαση:
- Καινοτομία: Ανάπτυξη νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών.
- Ποιότητα: Παραγωγή μπύρας με υψηλής ποιότητας συστατικά και αυστηρούς ελέγχους.
- Βιωσιμότητα: Εφαρμογή πρακτικών που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας.
- Επένδυση στο Ανθρώπινο Δυναμικό: Ενίσχυση της ομάδας με έμπειρα στελέχη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των υπαρχόντων εργαζομένων.
- Ενίσχυση της θέσης στην αγορά: Επέκταση του δικτύου διανομής και ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας σε νέες αγορές.
Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, ιδρύθηκε το 1989, και αποτελεί την μεγαλύτερη ανεξάρτητη ελληνική εταιρεία που παράγει και εμπορεύεται μπίρα. Η εταιρεία έχει έδρα την Αταλάντη, στην Ελλάδα.Με αυτές τις στρατηγικές κινήσεις, η ΕΖΑ ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεχή ανάπτυξη και επιτυχία στο μέλλον.